пʼятниця, 8 грудня 2023 р.

7 грудня - ДУХ

     7 грудня відзначається Всесвітній день української хустки (ДУХ). Тому активістки, які впровадили свято, ставили собі за мету відродження національних традицій та донесення історичних фактів про цей предмет гардеробу.
     З давніх-давен хустка для українців була символом жіночності, вірності й кохання, а також оберегом. Дівчата та жінки носили її протягом усього року. При цьому хустина була обов'язковим головним убором заміжньої жінки.
Також хустка була маркером соціального стану жінки: молодиці носили білі або яскраві хустки, старші жінки – темні, вдови – чорні. Водночас хустина свідчила й про рівень достатку родини, адже заможні жінки носили хустки із дорогих тканин, бідні – із дешевших.
     Ми разом з  учнями також долучились до Всеукраїнського дня української хустки
















середа, 6 грудня 2023 р.

6 грудня - День Збройних Сил України

 


Дякуємо за наше життя і майбутнє, яке ви невпинно виборюєте у ЗСУ. Ми віримо у вас, завжди підтримаємо,  бажаємо здоров’я та сил! Ви найкращі!

неділя, 3 грудня 2023 р.

110 років з дня народження Платона Воронька

 ПАДАВ СНІГ НА ПОРІГ

Падав сніг на поріг.
Кіт зліпив собі пиріг.
Поки смажив, поки пік,
а пиріг — водою стік.
Кіт не знав, що на пиріг
треба тісто, а не сніг.


✍️Платон Воронько
Сьогодні минає 110 років з дня народження Платона Воронька — видатного українського дитячого поета. На його віршах виростають цілі покоління української малечі. Ці вірші настільки улюблені, що іноді здається, мовби вони існували вічно — «Падав сніг на поріг», «Хвалився кіт, що він убрід Дніпро перебреде...», «Засмутилось кошеня: треба в школу йти щодня...» та багато-багато інших. За твори для дітей 1976 року його було нагороджено премією імені Лесі Українки.


пʼятниця, 1 грудня 2023 р.

З ПЕРШИМ ДНЕМ ЗИМИ!

 Перший день зими, 1 грудня, у багатьох із нас асоціюється із запахом мандаринів та підготовкою до Нового року. І хоча в країні все ще йде війна, трішки тепла і радості нікому не завадить.